Muurschilderingen maken doe je zo

Muurschilderingen maken doe je zo

 

Al die kale, witte muren kunnen ieder gaan vervelen. Als jij na een poosje wel uitgekeken bent op de achterwand van jouw slaapkamer, of de omheining van jouw tuin, zou je ervoor kunnen kiezen om een muurschildering te gaan maken. Je pakt een aantal kwasten, koopt een uiteenlopend scala aan blikken verf, en begint met het neerzetten van een smakelijk plaatje. Dat klinkt echter makkelijker dan gedacht. Als je zomaar, halsoverkop begint zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Misschien staan er dan wel allerlei kleuren op je voorheen witte muur, maar is hetgeen dat de kleuren afbeelden niet helemaal naar wens. Muurschilderingen kunnen op verschillende manieren gemaakt worden, en dienen georganiseerd te worden geschilderd. Denk bijvoorbeeld eerst eens aan materiaal: wil je iets gewoons, of iets spannends, zoals een graffiti muurschildering?

 

Plan maken

Het begin is het halve werk. Dit geldt ook voor muurschilderingen. Zo moet je bijvoorbeeld zorgen dat de ondergrond waarop je schilderen gaat goed ontsmet en volledig droog is. Voor de zekerheid kun je de ondergrond schoonmaken, en hem daarna 48 uur laten drogen. Wanneer de ondergrond heel erg glad is, of al eerder is geschilderd, is het ook verstandig om deze van tevoren even te schuren. Verder is het belangrijk dat de producten die je gebruikt naar behoren zijn. Gebruik een afwisselend scala aan kwasten, zowel stugge, grote kwasten als dunnere penselen. Daarbij moet ook de verf naar behoren zijn. Zet alles in eerst in de grondverf zodat de kleurrijke verf goed blijft plakken. Daarbij moet de verf die je gebruikt niet te donker zijn, dit kan namelijk lelijk opdrogen.

 

Tijdens het schilderen

Gebruik niet teveel water tijdens het schilderen. Dit kan druipers veroorzaken. Hetzelfde geldt voor het gebruiken van teveel verf. Met name als je een spuitbus gebruiken gaat, zoals bij een graffiti muurschildering, moet je hierop letten. Gebruik de spuitbus op een handige afstand van het oppervlak. Mocht de muurschildering mislukken, dan is dit geen ramp. Zolang je de oude muurverf hebt bewaard, kun je hem altijd overschilderen. Oefening baart kunst.