Hoogteverschillen in je tuin? Maak er wat moois van met deze tips!

Heb jij hoogteverschillen in je tuin? Dat hoeft echt geen nadeel te zijn! Als je het goed aanpakt, kun je deze namelijk in je voordeel gebruiken. Met deze tips maak je wat moois van de hoogteverschillen in je tuin!

 

#1. Ga voor een brede tuintrap

Een tuintrap is ideaal om hoogteverschillen te overbruggen en de verschillende niveaus te verbinden. Maak een echte blikvanger van je tuintrap door voor een mooi en uniek materiaal te kiezen (zoals Douglashout) en maak de tuintrap het liefst zo breed mogelijk. Plaats bijvoorbeeld een paar brede treden om een verhoogd terras toegankelijk te maken; dit creëert ook meteen een gevoel van richting.

 

#2. Geef elk niveau een eigen bestemming

Heb je meerdere plateaus in je tuin, dan kun je op het ene niveau bijvoorbeeld een terras maken, op het andere niveau een moestuintje, en op weer een ander niveau een speelplekje voor de kids. Hou bij het bepalen van de bestemmingen wel rekening met zon en schaduw!

 

#3. Creëer een waterval!

Hoogteverschillen in de tuin lenen zich uitstekend voor schitterende waterpartijen. Door water vanaf een hoger gelegen deel naar een lagergelegen deel te laten stromen kun je optimaal gebruik maken van hoogteverschillen. Een waterval zou een stuk lastiger zijn als je een vlakke tuin had!

 

#4. Gebruik keerwallen waar nodig

Bij forse hoogteverschillen dient de druk van de hoger gelegen bodem te worden opgevangen. Hiervoor kun je een keerwand gebruiken. Keerwanden hebben overigens niet alleen een praktisch doel; ze zijn in verschillende uitvoeringen en kleuren verkrijgbaar, dus je kunt ze perfect in je tuinontwerp implementeren.