Alert zijn als er CO2 op jouw school is: hier moet je op letten

CO2 is een probleem voor de hele samenleving, wereldwijd. Het is al langer bekend dat we iets aan het klimaat moeten doen, omdat het anders snel de verkeerde kant op kan gaan. CO2 is schadelijk voor het klimaat, maar ook voor onze eigen gezondheid. Als we goed op de lucht moeten letten, is het wel op scholen. Schone lucht is beter voor de gezondheid, maar helpt je ook nog eens beter te concentreren. Met een CO2 melder krijg je op tijd een alert als er teveel CO2 in de lucht zit. Een CO2 melder op scholen zorgt voor beter presterende kinderen.

De overheid helpt een handje mee
Als school sta je er gelukkig niet alleen voor. De Nederlandse overheid helpt namelijk een handje mee op het gebied van ventilatie van scholen. Zo is er in 2022 een gezamenlijk actieplan voor de snelle verbetering van ventilatie op Nederlandse scholen, met name op scholen waar teveel CO2 in de lucht zit. Het is de bedoeling dat ieder klaslokaal een eigen CO2-meter krijgt. Verder komt er een speciale hulplijn voor scholen en een spoeddienst van experts die de ventilatie op scholen en in de klaslokalen tiptop in orde moeten maken.

Vergoeding op je CO2 meter
Door de overheid is maar liefst 17 miljoen euro beschikbaar gesteld om CO2 meters op scholen te vergoeden. Ook als je al eerder CO2 melders had aangeschaft, kun je de kosten die je hiermee gemaakt hebt vergoed krijgen. Zo probeert de overheid scholen extra te stimuleren.

Wat doet een CO2 meter precies?
Een CO2 melder gaat af als er teveel koolstofdioxide in de lucht zit. Een teveel aan CO2 kan leiden tot concentratie- en gezondheidsproblemen. Maar ook ziektekiemen als die van het Coronavirus kunnen zich makkelijker verspreiden. Het alarm op de meter helpt je die problemen op tijd aan te pakken. Een CO2 melder meet waarden tussen de 350-5000 PPM. PPM is een afkorting voor “Parts Per Millions” (aantal schadelijke CO2 deeltjes per miljoenen deeltjes).

Wanneer is de lucht gezond of ongezond?

Kijk naar het volgende:

  • 350 PPM is een gezonde hoeveelheid voor de buitenlucht
  • 600-800 PPM is een gezonde/acceptabele hoeveelheid voor binnen
  • Vanaf 1000 PPM moet je eigenlijk al gaan ventileren
  • Boven de 2000 PPM zullen negatieve effecten voor de gezondheid optreden
  • Een hoeveelheid van 5000 PPM kan op termijn echt gevaarlijk worden.

Niet verwarren met CO-melder
Behalve een CO2-melder bestaat er ook nog een CO-melder. Deze meet niet koolstof dioxide, maar koolstof monoxide. Dit gas is nog giftiger dan koolstofdioxide. Het grote risico van koolstofdioxide is dat je het niet ruikt of proeft en dat het ervoor zorgt dat je minder goed zuurstof opneemt. Gelukkig is CO in een gemiddeld klaslokaal geen groot risico.