Heerlijk Ben en Jerry ijs voor deze zomer

Je hebt vast weleens van Ben en Jerry ijs genoemd. Dit Amerikaanse ijsmerk gaat al heel wat jaren mee en je kunt met recht stellen dat ze ook de Europese markt veroverd hebben. Wat maakt Ben en Jerry nu zo uniek? Je herkent het in de supermarkt of bij de ijszaak aan de typische kartonnen bakjes en de ijsschepjes. Ben en Jerry is niet goedkoopste ijs dat je zult vinden, maar kwaliteit is nu eenmaal niet gratis. Als je kwaliteit zoekt, zoek je Ben en Jerry ijs.

Hoe is Ben en Jerry beginnen?
Ben en Jerry’s heeft een grappig oorsprongsverhaal. Het begon allemaal toen jeugdvrienden Ben Cohen en Jerry Greenfield besloten aan de Penn State University besloten een cursus ijs maken te volgen. Deze cursus was niet eens in de praktijk, maar schriftelijk en kostte slechts 5 dollar. Toch bleek de cursus genoeg te bieden te hebben gehad, want in 1978 volgde de eerste ijswinkel van Ben en Jerry in een omgebouwd pompstation in Burlington, Vermont.

Hoe ging het verder?
In 1979 werd het éénjarig jubileum gevierd waar gratis ijsscoops worden uitgedeeld – heel de dag door. Ook vandaag de dag nog vindt er jaarlijks een Ben en Jerry Free Cone Day op de jubileumdag. Het ijs van Ben en Jerry viel in de smaak en al snel leverden zij ook ijs aan lokale restaurants. In 1983 wordt de grootste ijscoupe ooit ter wereld gemaakt van Ben en Jerry’s ijs: ruim twaalfduizend kilo aan ijs. In 1986 volgt het grootste gebakken ijsdessert ter wereld.

Groot succes
In 1988 krijgen Ben en Jerry van president Ronald Reagen de onderscheiding voor “Kleine Ondernemers van het Jaar”. Die onderscheiding ontvangen ze in het Witte Huis. Dit is voor het eerst dat Ben en Jerry’s ijs nationaal onder de aandacht komt en grote beroemdheid krijgt.

Ben en Jerry steunt sociale initiatieven
De Ben & Jerry’s Foundation bestaat alweer sinds halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw en is specifiek opgericht om sociale projecten te financieren. Maar liefst 7.5% van alle jaarlijkse winsten van het bedrijf gaan naar de stichting. In eerste instantie werden natuurlijk alleen lokale sociale projecten gesteund, maar inmiddels steunt Ben & Jerry projecten over heel de wereld.

Ook nog eens Fairtrade en diervriendelijk
Wist je dat Ben en Jerry zich heeft uitgesproken tegen het gebruik van kunstmatige groeihormonen bij koeien? En dat alle producten Fairtrade worden ingekocht? Bovendien ondersteunt Ben en Jerry de stichting Farm Aid, die zich inzet voor de belangen van kleine familieboerderijen. Ook verkoopt Ben en Jerry inmiddels sorbetijs zonder lactose, vet of cholesterol. Kortom: er zijn meer dan genoeg redenen om voor heerlijk Ben en Jerry ijs te kiezen.