Zo bewaar je je verfblikken

Verf is een product dat over het algemeen prima bewaard blijft. Afhankelijk van de eigenschappen en kwaliteit van het product en de verpakking kun je ervan uit gaan dat verf op waterbasis gemiddeld een jaar goed blijft. Verf op oliebasis kan doorgaans wel twee jaar bewaard worden. Hieronder een aantal tips om je verfblikken te bewaren!

#1. Bewaar verfblikken op een geschikte plaats

Verfblikken dienen altijd op een donkere, vorstvrije en niet-vochtige plek bewaard te worden. Bij voorkeur ergens waar de kwaliteit van verf niet beïnvloed wordt door hevige temperatuurschommelingen of direct zonlicht. Denk bijvoorbeeld aan een kast, de kelder of de garage.

#2. Sluit verfblikken na gebruik op de juiste manier af

Zorg voordat je het verfblik sluit dat er zo min mogelijk verf in de rand van het verfblik achterblijft. Sluit het verfblik zorgvuldig, zodat er niets uit kan lekken. Hou het verfblik even ondersteboven, zodat het weer luchtdicht is. Bij verfblikken die nog voor meer dan de helft gevuld zijn kun je eventueel de bovenzijde van het blik afdekken met krimpfolie, alvorens je het deksel er weer op doet.

#3. Schrijf de data van het eerste en het laatste gebruik op

Schrijf met een watervaste stift de datum van het eerste en laatste gebruik op het verfblik. Zorg dat ook de kleurcode op de verpakking zichtbaar is, voor het geval je ooit extra verf nodig hebt.

#4. Let op bij verf op oliebasis

Bij verf op oliebasis kan het zijn dat bepaalde bestanddelen verdampen als het verfblik geopend is (geweest). Er kan dan een dun laagje – een soort velletje – op de verf komen te staan. Dat is niet erg, zolang je dit niet door de verf heen roert. Haal het velletje er voorzichtig af met een spatel voordat je de verf weer in gebruik neemt.