Verlaagd plafond, let hierop

Ben je van plan een verlaagd plafond aan te schaffen? Dan zit je meestal wel goed: aan een verlaagd plafond zijn namelijk tal van voordelen verbonden. Ten eerste is een verlaagd plafond hét ideale middel om een oud, lelijk plafond mee weg te werken. Wat het oog niet ziet, daar zal het zich ook niet aan storen. Mocht je een ruimte met inbouwspots willen verlichten, ook dan biedt een verlaagd plafond uitkomst: dankzij de verlaagde constructie is het heel eenvoudig om spotlampjes in te bouwen zonder dat je hiervoor in het plafond hoeft te boren.

Alle voordelen van het verlaagd plafond

Hier alle voordelen op een rijtje:

  • Dankzij het verlaagd plafond verminder je het aantal kubieke meters in een ruimte: het gevolg, de ruimte is sneller – en energiebesparend – te verwarmen; dat scheelt in de kosten
  • Het verlaagd plafond biedt dé mogelijkheid de ruimte te isoleren (zowel qua warmte als geluid); dankzij isolatiemateriaal beter warmte vasthouden leidt ook weer tot minder kosten
  • Last van onooglijke leidingen en kabels? Niet meer: je verstopt ze achter het verlaagd plafond
  • Dankzij het verlaagde plafond kun je gemakkelijk hanglampen installeren, ook ben je niet afhankelijk van de plafondconstructie: je kunt ze hangen waar je maar wil
  • Inbouwspots? Reken maar van “yes”
  • Last van een beschadigd of lelijk plafond? Bedek het met de verlaagde mantel der liefde
  • Hoge plafonds komen kil over (ooit Jack Torrance door de hallen van het Overlook Hotel zien dwalen in The Shining?); dankzij het verlaagd plafond zal de ruimte veel knusser zijn.

Verschillende soorten verlaagd plafond

Plafondgarant kan verschillende soorten verlaagd plafond voor je installeren, onder meer het gespannen plafond. Hierbij wordt een elastisch doek strakgespannen onder het huidige plafond. Met behulp van een ophangsysteem wordt het aan de muren bevestigd: slechts een paar centimeter speling is voldoende tussen het oude en het nieuwe plafond. Het fijne van zo’n spanplafond is dat dit er super strak uitziet en met motieven en in kleuren kan worden bedrukt.

Hoe zit het met een afgehangen verlaagd plafond?

Dan is er het afgehangen verlaagd plafond: deze techniek wordt het vaakst toegepast. Aan de hand van een bevestigingssysteem wordt een raster van rails onder het huidige plafond bevestigd. Het is mogelijk hier dikke lagen isolatiemateriaal in aan te brengen. Het nieuwe plafond ontstaat aan de hand van gemonteerde gipsplaten. Hier inbouwspots in installeren is een makkie.

Tot slot: het vrijdragend verlaagd plafond

Dit plafondtype wordt uitsluitend aan de muren bevestigd en staat niet in direct contact met je oude plafond. Geluidsoverlast wordt effectief verminderd. Dit type plafond is ideaal voor kleine ruimtes.